Kaastaart met appel en speculoos

Ingrediƫnten

boter

4 appels

30gr gember

2 eetlepels kristalsuiker

1dl water

2 vellen kruimeldeeg

speculaaskruiden

2 eieren

100gr kristalsuiker

1dl melk

1 vanillestok

40gr bloem

250gr plattekaas

zout

100gr speculoos classic

Recept

Smelt een klont boter in een hoge pan op het vuur.
Schil de appels en snijd ze in kwarten. Verwijder het taaie klokhuis. Snijd de appels verder in blokjes. Bak ze in de boter. Schil de gember en snijd hem in brunoise. Stoof mee aan met de stukjes appel. Doe er de suiker en een scheutje water bij.

Vet de springvorm (diameter ong 25cm) in met boter. Rol een vel kruimeldeeg open.
Gebruik de ring van de vorm om een ronde lap deeg uit te steken. Bedek daarmee de bodem van de taartvorm.

Klik de rand van de springvorm vast aan de bodem.
Nu heb je een perfect bedekte taartbodem. Neem een tweede vel kruimeldeeg.
Snijd er lange lappen uit die even breed zijn als de opstaande rand van de bakvorm. Bedek daarmee de randen van de springvorm. Hou rekening met de hoogte van de vorm. Druk de ‘naad’ aan waar de deegbodem en de randen elkaar raken.
Bewaar de springvorm met deeg in de diepvriezer.
Kruid de appels op het vuur met een snuif speculaaskruiden.
Laat verder stoven onder deksel. Verwarm de oven voor op 175 °C.Het beslag
Klop de eierdooiers met de suiker in de keukenmachine tot ruban. Zet het eiwit even aan de kant. Verwarm intussen de melk in een steelpannetje. Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij de melk en laat even trekken. Neem de mengkom van de keukenmachine. Doe de bloem bij de ruban en roer los met een garde. Plaats de mengkom terug in de machine en giet er de warme melk bij. Laat het mengsel rustig koud kloppen. Klop de eiwitten op tot stevig schuim en spatel dit voorzichtig onder het beslag. Zo wordt je beslag luchtiger. Doe er de plattekaas bij en een snuifje zout. Roer alles goed onder elkaar.


Afwerken en serveren
Zet de appelcompote van het vuur en laat even afkoelen. Haal de springvorm uit de diepvriezer. Bedek de bodem met een dikke laag appelcompote. Giet er het beslag van plattekaas over. Bak de taart gedurende 50 minuten in de voorverwarmde oven van 175 °C. Laat de kaastaart afkoelen. Klik de springvorm los en verhuis de taart voorzichtig naar een vlakke schaal. Verkruimel de speculaaskoekjes en strooi de crumble over de taart.

https://dagelijksekost.een.be/gerechten/kaastaart-met-appel-en-speculaas